HUVUDBONAD
Linnehatt för gift kvinna. Kan alltid användas. Håret i oppombindning under linnehatten. Bindmössa med stycke kan användas till högtid av både gift och ogift. Håret uppsatt under bindmössan.
STRUMPOR
Naturvita yllestrumpor som bör nå till knäets överkant och hållas uppe med hjälp av strumpeband.
STRUMPEBAND
Göres av ungefär 28 trådar filtgarn, som varpas upp 1,5 meter långt och gärna i ett par färger som ingår i dräkten. Flätas. Knytes runt benet under knät.
SKOR
Svarta skor, gärna med nävermellansula, kallade svenskeskor. Lågklackade, helst snörskor. Om skon har plös, bör den ej ha spännen, för spännen hade en knäppande funktion.
SMYCKE
Lämpligt till värmländska dräkter är en krönt hjärtsölja av silver, even- tuellt med hängande löv (se skiss). Om man vill använda örhängen, så är det endast kreoler som lämpar sig till dräkt. Vigselringar bör man få bruka, men inga ringar med stenar o.d. Ingen synlig klocka. För in klockan under ärmlinningen, vänd urtavlan mot armens insida och se på den genom ärmsprundet.
YTTERPLAGG
Blå vadmalströja med linnefoder. Bäres ej under ”barärmatiden” som infaller mellan Kristi Himmelsfärdsdag och Mickelsmäss. Mickelsmäss firar vi inte nu, men räkna med att den infaller söndagen närmast Mikaelsdagen i slutet av september. På sommaren kan man ta en vit långärmad undertröja under linneplagget, för att hålla sig varmare, eller en vävd sjal.
ATT BÄRA I
Aldrig handväska tillsammans med dräkt. Ta istället det rutiga bomullshalsklädet och använd det till förningsduk. Det får plats massor i det. Lägg det slätt och lägg sakerna mitt på. För ihop två diagonala hörn. Knyt ihop. Gör samma med de andra två hörnen. Bär i handen eller hängande på armen.